Hollands Historisch Festijn 11 en 12 augustus

In het weekend van 11 en 12 augustus vindt het derde Hollands Historisch Festijn plaats. Op en rond het Binnenhof in Den Haag komt de geschiedenis van Nederland tot leven.

Zaterdag 11 augustus wordt het Hollands Historisch Festijn om 12.00 uur op het Binnenhof geopend door wethouder Bert van Alphen samen met Willem van Oranje, vader des vaderlands. Aansluitend wordt het Schouwspel met de Graven van Holland opgevoerd. Graaf Floris V staat voor de Ridderzaal van zijn kasteel op het Binnenhof en ontvangt edelen en manschappen. Zij tonen hun proeven van bekwaamheid te paard en te zwaard. In de Ridderzaal zelf is een bijzondere opstelling te zien gebaseerd op de oude Schoolplaat ‘De Sprookspreker’ over het huwelijk van graaf Albrecht van Beieren in de Ridderzaal. Hiervan is een nieuwe Schoolplaat gemaakt. In de gratis toegankelijke kelder van de Ridderzaal kun je de schoolplaten vergelijken.

Ook kun je hier de korte film over de komende renovatie van het Binnenhof bekijken. Ga mee met de rondleiding van ProDemos als je de Ridderzaal met eigen ogen wilt zien. In het Middeleeuws Kampement langs de Hofvijver kun je van 11.00 tot 16.30 uur met historische personages kennis maken. De Compagnie van Brederode en de Huurlingen demonstreren er hun wapens waarmee ze de Graaf van Holland ondersteunen in de strijd om de macht.

Om 13.00 uur en 15.00 uur is er een korte herdenking bij het standbeeld Johan de Witt naast de Gevangenpoort over de moord op de Gebroeders de Witt in het rampjaar 1672 tijdens de Stadhouderlijke periode. Museum de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum sluiten hierbij aan met speciale rondleidingen over de Gebroeders de Witt en een lezing van Vrienden van De Witt.

De 8 Koninginnen uit ‘200 jaar Koninkrijk’ – van koningin Wilhelmina van Pruisen uit 1815 tot koningin Máxima – komen om 11.00 uur met de koets aan in de Paleistuin. Eerst om 12.00 uur eten? Neem je eigen picknickmand mee en kom gezellig met hen picknicken. Om 15.00 uur is de Prinses van de Dag-verkiezing en mag de gekozen Prinses met de Koninginnen om 16.00 uur mee met de koets naar het Binnenhof voor de Slotparade om 16.30 uur. Meisjes tot ca. 13 jaar worden uitgenodigd om in hun mooiste kleren te komen!

Locaties
De Locaties met de Schouwspelen op het Binnenhof, het Middeleeuws Kampement langs de Hofvijver en de 8  Koninginnen in de Paleistuin zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma met tijden en prijzen van rondleidingen, lezingen en historisch vervoer van de partners op de website hollandshistorischfestijn.nl. Het Hollands Historisch Festijn wordt georganiseerd door St. HISTORIE-KS. Het streven is om de komende jaren steeds meer de landelijke geschiedenis op en rond het Binnenhof tot leven te brengen met alle partners. Het Binnenhof is al 800 jaar het centrum van de macht en wordt van 2020 tot 2025 gerenoveerd om dit ook voor de toekomst mogelijk te houden.

Het Hollands Historisch Festijn 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door het Bureau Grafelijke Zalen en Johan de Witthuis van het Rijksvastgoedbedrijf, Provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag, Fonds1818, Gravin van Bylandt Stichting, Haags Historisch Museum, partners en sponsors.